Off White Blog
Artă inspirată de știință: artistul vietnamez Lai Dieu Ha împinge limitele și culturile punți

Artă inspirată de știință: artistul vietnamez Lai Dieu Ha împinge limitele și culturile punți

Mai 20, 2022

Lai Dieu Ha, „Linii directoare 5”, 2015, șorici de porc, fir metalic

Categoriile, limitele și granițele sunt instrumente necesare pentru a da un sens lumii. Dar atunci tindem să uităm că acestea sunt instrumente create de om într-un cadru de lucru temporar și începem să le luăm ca adevăruri. Avem probleme când un singur sistem este considerat singurul valid și devenim incapabili să trecem la diferite moduri de gândire.

Încă o dată, artiștii sunt cei chemați să restabilească un sentiment al pluralității. În lucrarea sa, artistul Hanoi Lai Dieu Ha contestă continuu conceptul de separare în practica ei multidisciplinară. Pentru ea, rolul artiștilor este tocmai acela de a lega culturile și de a aduce oamenii împreună.


Ha sa născut într-o gospodărie de artiști la sfârșitul anilor '70, într-un moment în care forța de muncă și producția erau centrale pentru narațiunea Vietnamului. Ea spune: „Arta a făcut întotdeauna parte din copilăria mea. Îmi amintesc că m-am străduit să desenez tot ce am văzut. Eu aș trage barbă pe fețele foștilor lideri sovietici precum Mikhail Gorbaciov sau Lenin în revistele tatălui meu. ”

Când avea 17 ani, a citit un articol despre o „femeie ciudată” (așa este descrisă de mass-media) care și-a transmis în direct chirurgia plastică. Acesta a fost controversatul artist francez Orlan, care a folosit în mod celebru propriul corp ca instrument pentru o serie de „intervenții chirurgicale de performanță” cunoscute sub numele de „Reîncarnarea Saint-Orlan”. „Acolo mi-a atras atenția ceva”, își amintește Ha. „Deși eram foarte tânăr pe atunci, am identificat imediat gestul ca fiind artă și s-a blocat cu mine. Încă cred că Orlan și-a forțat drumul către un nou nivel de provocare a ei și a publicului. ”

Lai Dieu Ha, „Ilustrații de model biologic”, 2015, țesătură de cânepă, fir de broderie metalic

Lai Dieu Ha, „Ilustrații de model biologic”, 2015, țesătură de cânepă, fir de broderie metalic


Nu este surprinzător, după ce a absolvit Universitatea de Arte Plastice din Hanoi în 2005 și a învățat istoria artei de performanță de la curatorul suedez Christofer Fredriksson, Ha a început să interpreteze. „De asemenea, am început să învăț despre psihologie, psihopatologie, sociologie”, adaugă ea. În perioada cuprinsă între 2005 și 2012, ea a aplicat conceptele acestor discipline diverse în spectacole extreme și obsesive, în care publicul a fost la fel de mult o parte a lucrării ca artista însăși.

Performanța ei din 2010 „Fly Off” a fost extrem de controversată în Vietnam și nu numai. În spectacolul de o oră, Ha, dezbrăcat cu pene albastre lipite de corpul ei, a aplicat fier de călcat pe o masă de vezici proaspete de porc. Apoi le-a frecat peste fața goală, brațele și picioarele și a apăsat fiarele pe propriile ei brațe până când pielea s-a umflat.

„Între 2008 și 2010, internetul a început să înflorească în Vietnam”, spune artistul privind înapoi episodul. „În„ Fly Off ”, am vrut să reprezint apariția unei societăți mai complexe, în care multe narațiuni diferite nu mai puteau fi ascunse. În lucrare, am încercat să fiu personal o voce pentru o schimbare către libertate. ” Deși exprimată într-un mod foarte personal, performanța a exprimat îngrijorarea comunității mai largi. „Lucrarea a fost primul pas al unei serii de lucrări privind genul, sexul și libertatea de exprimare. A fost vorba despre controlul guvernului, cenzura culturală și scepticismul general ”, notează ea.


Lai Dieu Ha, „Harta peisagistică 2”, 2015, șorici de porc, fir, mărgele, țesătură de cânepă

Lai Dieu Ha, „Harta peisagistică 2”, 2015, șorici de porc, fir, mărgele, țesătură de cânepă

În opera lui Ha, identitatea și sexualitatea feminină sunt foarte puternic exprimate. Ea spune: „Cred că situația referitoare la problemele de gen, în special în Vietnam, este inacceptabilă. Aceste teme sunt încă considerate sensibile chiar și pe arena culturală. ”

Din 2012 până în 2016, ea s-a îndepărtat de cea mai extremă formă de artă performantă și a început să experimenteze pe o varietate de suporturi, de la pictură la instalație la video. Neclaritatea psihologică a devenit punctul central al explorării ei artistice, culminând cu serialul „Minte, flăcări, materie”, expus la Sàn Art, o organizație de artă contemporană non-profit inițiată de artist, în 2014. În cercetarea de fond realizată cu doctori și pacienți, ea a folosit metodele psihodramei pentru a înțelege dacă suferința este determinată de genetica umană sau de circumstanțele sociale.

Cea mai recentă serie de lucrări, prezentată recent la standul CUC Gallery de la Art Stage Singapore 2017, a fost la fel de puternică. Bucăți de piele de porc, o capră a dietei vietnameze, erau brodate delicat cu margele și ață și prinse de fire metalice. În această asociere improbabilă cu lumea modei, începem să vedem mâncarea nu doar ca un produs alimentar pentru consum rapid, ci și ca un ornament delicat și fragil de decorat. Odată ce face parte dintr-un animal viu, șoriciul de porc a devenit un obiect neînsuflețit.

Lai Dieu Ha, „Orientări 4”, 2015, șorici de porc, fir colorat

Lai Dieu Ha, „Orientări 4”, 2015, șorici de porc, fir colorat

Știința este din nou punctul de plecare pentru explorarea ei estetică. Seria a fost, de fapt, inspirată de observația lui Ha a unui microorganism numit hydra oligactis, aparținând unei lumi aproape invizibile și totuși la baza fiecărui lucru viu.În mintea lui Ha, hidra a ajuns să fie identificată cu libertate, pentru caracteristicile sale de asexualitate, capacitate de regenerare și deschidere la schimbare. Deja subiectul unei spectacole anterioare „Clinging Hybrid”, la Institutul Goethe din 2012, a fost inspirația pentru cel mai recent solo al său „Conservarea vitalității” la Galeria CUC.

Lai Dieu Ha, 'Colectarea piei - kungfu by time', 2015, țesătură din șifon din poliester, piele uscată de usturoi, plasa din oțel B40

Lai Dieu Ha, „Colectarea pielii - kungfu by time”, 2015, țesătură din chiffon din poliester, piele uscată de usturoi, plasa din oțel B40

În actuala sa anchetă artistică, artista revine la experimentarea terapiei cu psihodrama și a artei de performanță. Într-adevăr, aceasta este o continuare a expunerii ei fragede și a naturii fictive a categoriilor. „Înțelegem că lumea, generată de haos, are o ordine generală. În mod evident, avem încă o cunoaștere limitată a universului, așa că singurul lucru pe care îl putem face este să ascultăm, să ne conectăm și să iubim ”, observă ea. „Totul este într-adevăr reflectarea opusului său: bărbat și femeie; Yin și yang; zi și noapte. A iubi pe ceilalți în toată complexitatea și contradicțiile lor este expresia fizică care pot opune opoziții. ”

Acest articol a fost scris de Naima Morelli și publicat inițial în Art Republik.


NYSTV - Ancient Aliens - Flat Earth Paradise and The Sides of the North - Multi Language (Mai 2022).


Articole Similare